You are here

Inspectie van reductiebakken voor kranen en takels

Inspectie van reductiebakken

Een kraan heeft een aantal cruciale onderdelen zoals koppelingen, onderblokken, haaknekken, staalkabels, hijsmiddelen onder de haak, reductiebakken en dergelijke. Soms kan het nodig zijn om deze onderdelen nauwkeuriger te inspecteren dan mogelijk is bij een normale inspectie of preventief onderhoud. 

In veel landen bestaan voorschriften voor interne inspectie van reductiebakken. Controleer uw lokale voorschriften en de eisen van de oorspronkelijke fabrikant om te bepalen hoe vaak uw tandwielbehuizing moet worden geïnspecteerd. U kunt ook contact opnemen met het lokale servicekantoor van Konecranes voor meer informatie.

Defecte reductiebak

Kranen die intensief worden gebruikt of die al vele jaren in dienst zijn, kunnen tekenen van metaalmoeheid en andere vormen van slijtage gaan vertonen. Onder extreme omstandigheden kan dat ertoe leiden dat een reductiebak het begeeft, waardoor de lading omlaag valt. Om de veiligheid te garanderen en te voldoen aan alle voorschriften is een inspectie van de reductiebak dan aan te raden. Daarbij wordt de staat van de reductiebak en de bijbehorende onderdelen van uw rolbrug gecontroleerd.

KONECRANES BIEDT TWEE SOORTEN INSPECTIES VOOR REDUCTIEBAKKEN:

Inspectie van reductiebakken

Bij inspectie van de reductiebak voert een bevoegde specialist een visuele inspectie uit van de belangrijkste onderdelen en wordt uw onderhouds- en inspectiehistorie geanalyseerd om inzicht te krijgen in het gebruik van de kraan. De inspecteur controleert bovendien het oliepeil en inspecteert de binnenkant van de reductiebak en de oppervlakken van de tandwielen met een endoscoop. Om de aanwezigheid van verbrande olie, metaaldeeltjes en andere mogelijke tekenen van een slijtage uit te sluiten, kan er bovendien een oliemonster wordt genomen voor analyse in een laboratorium. Een normale inspectie van de reductiebak kan op elk gewenst moment worden uitgevoerd en is met name bedoeld voor kranen waarbij vermoedens van reductiebakproblemen bestaan. Als er een probleem wordt ontdekt, kan voor nadere analyse een geavanceerde inspectie van de reductiebak worden aanbevolen.

Geavanceerde inspectie van reductiebakken

Bij een geavanceerde inspectie van tandwielkasten wordt de reductiebak volledig uit elkaar genomen en worden de interne onderdelen getest met niet-destructieve testtechnieken zoals onderdompelen in kleurstof en magnetisch rubber. Geavanceerde inspectie van tandwielkasten wordt aanbevolen voor apparatuur die ouder is dan 10 jaar, bij zware of cyclische toepassingen, bij tandwielen met een dunne tandkrans of gelaste spaken, bij apparatuur die gebruikt wordt op een andere manier dan het oorspronkelijk bedoelde gebruik en bij bedrijfskritieke toepassingen en apparatuur waarvan de achtergrond onbekend is. Bij deze inspectie kunnen onopvallende en kleine defecten aan het licht komen die met het blote oog niet waarneembaar zijn, maar die in de toekomst wel problemen kunnen opleveren als ze niet worden verholpen.

Plan vandaag nog een reductiebakinspectie

Bij periodieke inspecties en andere voorgeschreven inspecties wordt gewoonlijk niet gekeken naar de inwendige onderdelen van de tandwielkast. Neem contact op met het dichtstbijzijnde servicekantoor van Konecranes en regel vandaag nog een reductiebakinspectie.