You are here

Industrieel internet

Bij Konecranes streven we ernaar om intelligente machines te maken die zich bewust zijn van hun toestand, en deze in een netwerk op te nemen om realtime inzicht te krijgen, met een verbeterde veiligheid en hogere productiviteit als resultaat.

Vierde industriële revolutie: het industriële internet

Het hart van het industriële internet bestaat uit een reeks sensoren die samenwerken om gegevens te verzamelen en te analyseren voor specifieke doeleinden. Op deze manier kan een efficiëntie worden bereikt die tot voor kort nog ondenkbaar was.

In de geschiedenis van de mensheid is de productiviteit steeds met hele kleine stapjes omhoog gegaan en verbeterde de levensstandaard zich slechts in een zeer langzaam tempo. De industriële revolutie begon zo'n 200 jaar geleden met de introductie van mechanische productie. Spierkracht van mens en dier werd vervangen door mechanische kracht. De tweede industriële revolutie begon in 1870, toen de eerste lopende band in gebruik werd genomen in een vleesverwerkingsfabriek in Cincinnati (Ohio) in de Verenigde Staten. Daarmee werd massaproductie met behulp van elektriciteit een feit. De automatisering van productieprocessen begon rond 1975 en nu betreedt de wereld een nieuw tijdperk met de opkomst van het industriële internet. Sommigen noemen dit de vierde industriële revolutie of Industrie 4.0.

Het industriële internet verwijst naar de integratie van machines met netwerksensoren en software. Dit betekent niet alleen een complete transformatie van de wereldwijde industrie, maar is ook van invloed op veel aspecten van het dagelijks leven, waaronder de manier waarop velen van ons hun werk doen. Het industriële internet zorgt dat allerlei bedrijfstakken sneller en efficiënter kunnen werken, waaronder de luchtvaart, de spoorwegen, de energie-, olie- en gassector en de gezondheidszorg. Het houdt ook de belofte in van een sterkere economische groei, meer hoogwaardige banen en een betere levensstandaard, ongeacht geografische locatie.

De drie dimensies van het industriële internet

Het industriële internet combineert de verbeteringen van twee eerdere revoluties: de machines, vestigingen, wagenparken en netwerken die het resultaat zijn van de industriële revolutie, en de innovaties in computer-, informatie- en communicatiesystemen die zijn voortgekomen uit de veel recentere internetrevolutie.

De kern van het industriële internet bestaat uit drie elementen:
Intelligente machines: op basis van nieuwe manieren om machines, vestigingen, wagenparken en netwerken met elkaar te verbinden via geavanceerde sensoren, regelsystemen en softwareapplicaties.
Geavanceerde analyse: met behulp van krachtige analyses, voorspellende algoritmen, automatisering en een grondige expertise van materiaalkennis en elektrische engineering die ons helpen begrijpen hoe machines en grote systemen werken.
Mensen aan het werk: door mensen met elkaar te verbinden ongeacht hun locatie, van fabriekslocaties tot kantoren, ziekenhuizen of onderweg, en door intelligentere ontwerpen, bedrijfsprocessen, onderhoud en het genereren van hoogwaardige service en betere veiligheid voortdurend te stimuleren.

Door intelligente apparaten, vestigingen, wagenparken en netwerken te koppelen met mensen op hun werk en onderweg, ontstaan nieuwe mogelijkheden om processen te optimaliseren en de productiviteit en efficiency te verhogen. Bovendien zal dit het evenwicht tussen concurrerende bedrijven veranderen en de rest van de branche dwingen om zich snel aan te passen als ze willen overleven. De snelheid waarmee dit proces plaatsvindt zal per sector variëren, maar de effecten van de nieuwe aanpak zullen op grote schaal merkbaar zijn wanneer deze uitgebreider wordt toegepast.

Industrial Internet Now: Een online forum over de manier waarop het industriële internet de wereld van materiaalverplaatsing zal beïnvloeden.